Akkuş Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Akkuş Ziraat Odası > Fındık Kurdu

Fındık Kurdu

   FINDIK KURDU

         Fındığın meyvesine yumurta bırakmak ve beslenmek suretiyle bir çift fındık kurdu yaklaşık 150-200 fındık tanesine zarar verir. Fındık kurdu yılda bir döl verir, kışı toprakta geçirir. Erginler Mart ayı başlarında pupalarından çıkmaya başlarlar, ergin çıkışı Nisan ayı sonuna kadar devam eder. Erginler Haziran ayına kadar besledikten sonra yumurta bırakmaya başlarlar. Bir dişi ortalama 42 adet yumurta bırakır. Yumurta bırakma işi Temmuz ayı sonuna kadar devam eder. Yumurtalarını meyve kabuğunun altına bırakır, yumurtadan çıkan larva iç fındıkla beslenmeye başlar. Fındıkta takriben 2 mm çapında delik açarak toprağa iner, toprağa inen bu larvalar birinci yıl %18, ikinci yıl %75, üçüncü yılda %7 oranında topraktan çıkarlar. Ergin kül renginde, 6-7 mm boyunda, uzun ucu sivri hortumlu ve 6 bacaklıdır.

       Kışın bahçede kar örtüsü uzun süre kalırsa larvaların saklanması kolay olur. Bahçede kar örtüsü olmaz veya çok az olursa ilaçlamaya dahi gerek kalmaz. Ocak dibinde ince fındık sürgünleri ve kurumuş ot sapları bırakmak fındık larvalarının saklanmasına neden olur. Bu gibi ot ve sürgün çalıları ayrı bir yerde çürümeye bırakılıp bilahare etrafına gübre olarak verilebilir.

       Fındık kurdu hava sıcaklığının 16 derece altında olduğu, yağmurlu ve ciseltili havalarda aktif olmaz.Böcek ancak bulunduğu ocağa zarar verir ve diğer ocaklara uçamaz. Sıcaklık 20 dereceye çıktığı an zararı artar ve böcek diğer ocaklara da uçar.

      Nisan sonu Mayıs aylarında 10 ocakta 2 ergin görülürse mücadeleye başlanmalıdır. Fındık meyvelerinin çoğunluğu mercimek tanesi iriliğine ulaşınca ,yağış olmayan bir günde sabah erken veya akşam güneş batımına yakın bir saatte yapılması tavsiye edilir. İlaçlamada su ile karıştırılıp atılan(WP veya EC ) ilaçlar tercih edilmelidir. Toz ilaçlar kullanılmamalıdır.

Tercih edilecek ilaçları tarım danışmanınıza danışmanız ve görüş alışverişinde bulunmanız menfaatiniz icabıdır. Kimyasal mücadelede kullanılan ilaçların her ilaçlama döneminde değiştirilerek kullanılması tavsiye edilir.

      İlaçlama yaptıktan sonra en az 3-6 saat yağış olmaması gerekir. Aksi takdirde yapılan ilaçlama boşu boşuna olur. Meteorolojik hava koşullarına göre ilaçlama aynı köyde aynı günlerde yapılırsa fındık kurdu mücadelesi daha etkili olur. Meteorolojik hava tahmini iyi izlenmelidir.

       İlaçlama yapılırken mutlaka maskeyle kullanılmalı , hava akımı (esinti) ilaçlama yapanın arkasına gelmelidir. İlaçları çıplak ele temas ettirmemeye dikkat etmeli,  plastik(su geçirmez) eldiven kullanılmalıdır. İlaçlama bittikten sonra bol sabunlu suyla banyo yapılmalıdır. Bahçeye bir hafta boyunca hayvan sokulmamalıdır. Ürününüz bol ve kurtsuz olsun.