Akkuş Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Akkuş Ziraat Odası > Tarımsal Yayım ve Danışmanlık

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık

AKKUŞZİRAAT ODASI BAŞKANI AHMET KAYA YENİ PROJESİNİ AZİMLE VE HEYECANLA TAKİP EDİYOR

Akkuş Ziraat Odası Başkanlığı danışmanları ile çiftçi toplantılarına ve görüşmelerine aralıksız devam ederek sözleşme yapan çiftçilerle olumlu diyaloglar kurdu. Haliluşağı, Dağyolu, Gürgenliyatak, Şahin, Kargı ve Çökek köylerinde de toplantılarına devam etti. Ziraat Odası Başkanı Ahmet KAYA; “Bu çalışmalarımız aralıksız devam edecek Akkuş çiftçilerimizin tarım sorunlarını en etkin bir şekilde çözeceğimize ve üretimimizi arttıracağımıza emin olun dedi.” Çiftçiler böyle bir projenin başlamasına çok memnun olduklarını ve hep böyle bir çalışmanın özlemini çektiklerini söyleyerek memnuniyetlerini belirttiler. Danışmanlarda çiftçilerle görüşerek teknik bilgiler verdiler.

Kargı ve Çökek köylerinde yapılan incelemede bölgenin ekolojik özelliklerinin örtü altı sebzeciliğine uygun olduğu tespit edildi. Ziraat Odası Başkanı; Ahmet KAYA sera kurmak isteyen herkese yardımcı olacağını belirtti. Çiftçilerde buna çok sevindiklerini ve yapacaklarını söylemeleri üzerine köyden memnuniyetle ve moralle ayrılındı.

AKKUŞ ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞININ TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK OFİSİ ÇALIŞMA BÜROSU

Başkanlığımıza Tarımsal Yayım ve Danışman olarak alınan Ziraat Mühendisleri ve Teknisyenleri bir fiil 25/08/2010 tarih itibari ile görevlerine başlamışlar olup çalışma masalarında çekilen fotoğraflardır.

AKKUŞ ZİRAAT ODASI TARIM DANIŞMANLARI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARINA HIZLA DEVAM EDİYOR.


02/09/2010 Günü Akkuş Ziraat Odası Danışman kadrosu ile Salman Beldesi Elmalık Mahallesine gidilerek Okulda hazır bulunan 50 civarında çiftçi ile toplantı düzenlendi.Toplantıda Oda Başkanı Ahmet KAYA çiftçilere yaptığı konuşmada;” Danışman kadromuzla sizlerin Tarımsal sorunlarınıza çözüm bulmak ve Akkuş’da üretimin arttırılması ,alternatif ürünlerin sizler tarafından üretilmesi ve ekonomik yapınızın düzeltilmesi için çalışmalarımız kesintisiz devam edecektir.” dedi.Çiftçiler çok memnun oldular ve böyle bir çalışmayı başlattığından dolayı Oda Başkanı Ahmet KAYA ‘ya teşekkür ettiler.

Çiftçilerimiz bahçelerinde kuruma olduğunu ve bu konuda neler yapılması gerektiğini sordular.Oda Başkanı da” hemen bahçenize gidelim,Danışman arkadaşlar yerinde görsünler dedi . Muhtar ve çiftçilerle birlikte kuruma olan bir bahçeye gidildi.Yapılan incelemede dalların kurumasının dalkıran zararlısından meydana geldiği tespit edilerek çiftçilere mücadele şekli anlatıldı.Çeşitli konularda çiftçilerle danışmalar birebir görüşmeler yaptıktan sonra çiftçilerin memnuniyeti ile köyden ayrılındı.

AKKUŞ ZİRAAT ODASI DANIŞMAN KADROSUYLA AMBARGÜRGEN KÖYLERİNE ÇIKARMA YAPTI.

Tanışmak çiftçilerin sorunlarını dinlemek amacıyla gidilen Ambargürgen köyünde çiftçilerle Ziraat Odası Tarım Danışmanları tanıştırıldı.Ziraat Odası Başkanı Ahmet KAYA Çiftçilere yaptığı konuşmasında;” Ziraat Odası bünyemizde 12 tane Ziraat Mühendisi Tarım Danışmanı çalıştırmaya başladık.Deneyimli kadromuzla sizlerin Tarımsal Yayım ve Danışmanlık ihtiyacınıza cevap vermeye çalışacağız.Tarımla ilgili her konuyu danışman arkadaşlarımıza iletebileceksiniz,onlar çözüm bulacaklardır.” dedi.Çiftçiler bahçelerinde uzun yıllardan beri kurumalar olduğunu henüz çözüm bulunamadığını söylediler.

Oda Başkanı Ahmet KAYA ,Danışmanlar ve Ambargürgen köyü Muhtar vekili Ahmet AVCI beraberliğinde Çiftçilerin bahçelerine gittiler.Yapılan teknik incelemede bahçelerdeki kurumaların yoğun olarak tespit edilen Dalkıran zararlısından dolayı meydana geldiği tespit edildi.Bu Zaralıya karşı yapılması gerekenler ve mücadele şekilleri çiftçilerimize anlatıldı.

Çiftçiler ve Ziraat Odasının bu faaliyetine çok sevindiler ve memnun oldular.Oda Başkanı Ahmet KAYA’ya teşekkür ettiler.

AKKUŞ ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞINDAN BİR İLK DAHA

Başkanlığımızca, Tarım Bakanlığından alınan Tarımsal Yayım ve Danışmanlık hizmeti yetkisi kapsamında çiftçilerimize tarımsal danışmanlık hizmeti sunmak üzere 09/08/2010 tarihi itibari ile toplam biri müdür 12 adet ziraat mühendisi ve ziraat teknikeri Başkanlığımız bünyesinde göreve başlamıştır. Ziraat Mühendisleri ve Ziraat teknikerleri Toprak, Bahçe Bitkileri, Tarla Bitkileri, Zootekni, Tarım ekonomisi, Tohumculuk, Tarımsal İşletmecilik bölümlerinden mezun uzman kişilerdir. Toplam 16 köyde 550 kişiye hizmet verecek Ziraat Mühendislerimiz öncelikli olarak sözleşme imzaladıkları çiftçilerimize bunun dışında ihtiyacı olan danışmalık hizmeti almak isteyen çiftçilerimize de ek hizmet sunacaklardır. Göreve başlayanZiraat mühendisleri ve Ziraat teknikeri 18/08/2010 Çarşamba günü Başkanlığımız Toplantı salonunda yapılacak olan çalışmalar hakkında, danışmanlık yapılacak köylerimiz ile ilgili görev bölümleri ve ziraat mühendislerimize köylerin dağılımı hakkında istişare toplantısı yapıldı. Oda Başkanımız Ahmet KAYAZiraat Mühendislerimizden çiftçilerimize sunacakları hizmetler konusunda ellerinden gelenlerini yapmalarını, çiftçilerimizin sorunlarını elbirliği ile çözmelerini onları memnun etmelerini, Tarımda kalitenin ve verim yüzdelerinin arttırılmasını istedi. Ziraat Mühendislerimizde bu konuda Başkanımıza Akkuşta tarımsal üretimde verimde kaliteyi ve verim yüzdesini arttırmak uğruna gece gündüz çalışacaklarını belirtiler.

24/08/2010 tarihinden itibaren fiilen görevlerine başlayan Ziraat Mühendisleri ve Ziraat teknikerlerimiz köylerimize giderek hizmet vermeye başlayacaklardır.

Akkuş Ziraat Odası Başkanlığı olarak hedefimiz 01/01/2011 tarihinden itibaren Ziraat Mühendisi sayımızı en az 20 ye çıkarmak ayrıca hayvan sağlık teknikeri ve veteriner hekim sayısını da 2 adet olarak hedefleyip her köye bir mühendis tahsis etmektir.

Çalışmalarımız ileriki günlerde gerek yerel basında gerekse ulusal basında ve internet sitelerinde yayımlanacaktır.

Bu vesile ile Akkuş çiftçilerimize böyle önemli bir projenin hayırlar getirmesini,bol ve bereketli ürünler elde etmelerini diliyorum.Yüce Mevla’m utandırmasın.

Ahmet KAYA

Akkuş Ziraat Odası

Yönetim Kurulu Başkanı



Akkuş Ziraat Odası Başkanlığı Tarım Danışmanları, Köylerimizde video slayt gibi enformasyon cihazları ile çiftçilerimize tarımsal konularda görsel eğitim vermektedirler. Köyde bulunan Okul, Cami, Kahve gibi kapalı mekanların herhangi birinde Tarım danışmanlarımız, Uzman Tarım Danışmanı Adem ÜZÜM'ün koordinatörlüğünde üreticilerimize fındık yetiştiriciliği, budaması, gübrelemesi, hastalık ve zararlılarla mücadelesi, hasat ve harmanı konusunda sunumlar yapmaktadırlar.

Görsel eğitimden sonra çiftçilerimizle bahçelerine geçilerek budama ve toprak numunesi alımı tatbiki olarak yapılarak uygulamalı eğitim verilmektedir.

Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet KAYA hava koşullarının arazi çalışmalarına elvermediği kış günlerinde kapalı alanlarda danışmanlarımızın görsel eğitimler vermeye devam edeceğini belirtti.

Yine çiftçilerimizin sadece fındık konusunda değil her türlü tarımsal konuda Odamızdan bilgi alabileceklerini söyledi. Tarımsal konularda uzman elemanlarımızla her zaman çiftçimizin hizmetindeyiz diye belirten Ahmet KAYA “Yeter ki Çiftçilerimiz ilgi duysun ve Odamıza gelsinler” , şeklinde çiftçilerimize önemli duyuruda da bulunmuşlardır.

AKKUŞ ZİRAAT ODASI BAŞKANI AHMET KAYA

TARIMSAL DANIŞMANLIK HİZMETİ VERMEYE

YENİ PROJELERLE DEVAM EDECEĞİZ.

Akkuş Ziraat Odası Başkanlığı bünyesinde çalışan Tarım Danışmanları aylık çalışma faaliyetlerine ekip olarak giderek, çiftçilere Tarımsal danışmanlık hizmeti vermeye devam etmektedirler. Özellikle toprakların tahlil edilmesi için çiftçilerle hem numune alınışı tarif edilmekte hem de bahçelerinden tahlil için numune alınmaktadır. Şimdiye kadar tek yönlü gübrelemenin faydalı olmadığı mutlaka tahlil yaptırılarak fındığın istediği bitki besin elementlerinin bahçeye verilmesi gerektiği danışmanlarımız tarafından anlatılmaktadır.

1- Yılbaşından itibaren alternatif ürün yetiştiriciliği projelerine ağırlık verilecektir. En başta ilçemizde ceviz yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için ilçemiz şartlarına uygun ceviz fidanı getirilip çiftçilerimize dağıtılacak ve bahçe kurmaları sağlanacaktır.

2- İsteyen çiftçilerimize kuşburnu fidanı temin edilip bahçe kurmaları sağlanacaktır. Salman Güveluşağı mahallesinden Halil AYYILDIZ adlı çiftçimiz bu işe başlamıştır. Fidanı temin edilmiştir.

3- Kargı ve Çökek köylerimizde başlangıç amaçlı kivi bahçesi kurulacaktır.

4- Kuru fasulye üretimini artırmak için ilçemize bir kuru fasulye eleme boylama temizleme ve paketleme makinesi getirilerek tesisinin kurulması çalışmaları devam etmektedir. Büyük ihtimalle mart-nisan ayı içerisinde ilçemize kazandırılacaktır. Tüm Akkuşlu çiftçilerimize en iyi şekilde hizmet vereceğimizi belirterek saygılarımı sunarım.

5- İlçemize yetiştirilmesi önem arzeden yeşil mercimek veda beyaz patatesin üretim alanlarının artırılması önerilerek ilçemizde bu ürünlerin artışı sağlanacaktır.

6- Yine ilçemizde yetiştirilmesi mümkün olan nohut ekiliş alanlarının genişletilerek İlçemizde nohut üretiminin artırılması için çalışmalar yapılacaktır.

7- Ayrıca Likapa ( mavi yemiş) ahududu, böğürtlen gibi meyve çeşitlerinin örnek bahçeler kurularak ilçmeizde yaygınlaştırılması sağlanacaktır.

Yeşil mercimek nohut vede beyaz patatesin de akkuşa özel patent alma çalışmaları başlatılacaktır.

Ziraat Odası Başkanı Ahmet KAYA faaliyetlerinin devam edeceğini 2012 yılında yeni projelerle Akkuş Çiftçilerine Tarım Danışmanlığı hizmeti vermeye devam edeceklerini belirtmiştir.

Ahmet KAYA

Yönetim Kurulu Bşk

AKKUŞ ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞININ

HİZMET ATAĞI DEVAM EDİYOR.

Geçtiğimiz yıl 475 çiftçiyle sözleşme yaparak Tarım Danışmanlığı hizmeti veren Akkuş Ziraat Odası 24/05/2011 tarihinden itibaren 600 çiftçiyle sözleşme yaparak biri yönetici olmak üzere 13 adet aşağıda isim ve unvanları yazılı Ziraat Mühendisi ve Teknikerleri ile Akkuş çiftçilerine Tarımsal Danışmanlık hizmeti vermeye başlamıştır.Danışmanlar köylere giderek ve köylerde geceleri de konaklayarak çiftçilerin tarımsal sorunlarını dinleyecek ve çözüm önerileriyle yardımcı olacaktır.Ayrıca alternatif olarak Akkuş’ta yetişebilecek ürünlerin yetiştirilmesi için çalışmalar yapılacaktır. Tüm akkuş halkının ilgi ve bilgilerine arz ederim.

Ahmet KAYA

Yönetim Kurulu Bşk.


Haziran ayı içerisinde Ziraat Odamızın Tarım Danışmanları köylere çıkarak odamızla danışmanlık sözleşmesi yapan çiftçilerimize ulaşıp, onların Tarımsal konulardaki sorunlarını dinleyerek bizzat bahçelerine tarlalarına girip çözüm önerileri sunmuşlardır. Özellikle Haziran ayında üreticilerimize bitki hastalık ve zararlılar ile mücadele şekli zamanı, kullanılacak ilaçlar anlatılmıştır. Çalışmalar kesintiye uğramadan devam edecektir.

Ziraat Odası Başkanı Ahmet KAYA Tarım Bakanlığının başlatmış olduğu bur projenin Akkuş ta başarıyla devam etmesi için elinden gelen gayreti göstermektedir.

Ordu ilimizde bile çok az Ziraat Odasının bu sorumluluğa girdiği bilinmektedir.

Akkuş'ta çalışmanın daha başarılı olması için çiftçilerimizin her türlü tarımsal sorunlarını Ziraat Odamıza bildirmeleri daha da yararlı olacaktır.

Bundan sonraki dönem olan temmuz ayı içinde hasat öncesi yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgilendirmeler yapılacaktır. Bu zamana kadar yapılan çalışmalar değerlendirilecektir.

AKKUŞ ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞIMIZ

TARIMSAL YÖNDEN HİZMET ATAĞINA DEVAM ETMEKTEDİR

Akkuş Ziraat Odamız, Tarım Danışmanları ile, Tarımsal Yayım ve danışmanlık hizmetlerine kararlı ve planlı bir şekilde devam etmektedir.

Danışmanlarımız köylere çıkıp çiftçileri ile buluşup onların tarımsal sorunlarını öğrenip, çözüm önerilerini çiftçilerimize tavsiye etmekte ve de uygulatmaktadırlar.İyi bir gübreleme için topraklarını tahlil ettirmeleri bunun içinde numune alınmasını anlatmakta zamanı geldiğinde yani son baharda uygulamasını yaptırmaktadırlar.

Yine düzenli bir fındık bahçesi oluşturmak için fındıklarda budama yapılmasını tatbiki olarak çiftçilerimize anlatmaktadırlar.Böyle uygulamaya çiftçilerimizde uygun bulunmaktadır.

Akkuş Ziraat Odamızın uzun süredir üzerinde durduğu Akkuş Şeker Fasulyesinin Akkuş’ta veriminin arttırılması için yaptığı çalışmaların sonunda AKKUŞ ŞEKER FASULYESİ adı altında patent almış ve literatüre geçmiştir.Bundan dolayı fasulye ekiliş alanları arttırılma çalışmaları başlatılmıştır.

Ayrıca İlçemiz alternatif olarak en başta ;ceviz, badem, mavi yemiş,kuşburnu,kivi ürünleri üreticilerimize önerilmektedir.2010-2011 yılında üreticilerimize 30000 adet ceviz fidanı dağıtımı yapılmış ve kapama bahçeler kurdurulmuştur.Akkuş İlçemizde 10dekar ve üzeri bahçe kuran çiftçilerimizin sayısı 30’u aşmış olup tarımsal desteklemelerden faydalanmaktadırlar.

Damyeri köyü Tösker mahallesinde Muhammed BİLGİLİ’ye ait 53.000m2 alanda kapama ceviz bahçesi kurulmuştur.Bahçe tekniğine uygun olarak 7x10 metre ölçülerinde tesis edilmiştir.Çeşit olarak da Şebin,Bilecik ve Yavuz çeşitleri dikilmiştir.Ceviz bahçesine bizzat Başkanımız Ahmet KAYA ve tarım danışmanları yerince incelemişlerdir.

Yine zaman zaman Ziraat Odası başkanımız Ahmet KAYA’nın da katılımı ile toplu köylerimizde toplantılardüzenlenip çeşitli konularda Tarım Danışmanlarımız tarafından teknik bilgiler verilmekte,Başkanımız tarafında çiftçilerimizin dertlerini varsa memnuniyetleri ve eleştirilerini dinlenmektedir.

Danışmanlarımız özverili çalışma örneği gösterip,köylere gitmekte ,ulaşamadığı çiftçiler olduğu zaman onlara ulaşmak ve daha fazla hizmet etmek için geceleri de köylerde konaklama yapmaktadırlar.

Akkuşlu çiftçilerimizi de bu ilgilerinden dolayı,Oda olarak kutluyoruz.