Akkuş Ziraat Odası > Proje Hakkında

Proje Hakkında

AKKUŞ ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞINDAN TR-90 2 BÖLGESİ (Artvin, Rize, Tokat, Trabzon, Giresun, Gümüşhane, Ordu) Kalkınma Programı Yerel kalkınma girişimleri hibe programı kapsamındaAkkuş Ziraat Odası Başkanlığımızınhazırlamış olduğu Akkuş ve Köyleri Çiftçi Eğitim ve Danışmanlık Projesi MFİB Tarafından kabul edilmiştir. Üç ay süren teori eğitimleri sonucunda yaklaşık 400 çiftçi teori ve uygulama eğitimi verilmiştir.

Akkuş ve Köylerinde tarımında modern tarım yöntemlerini çiftçilerimize duyurarak çiftçilerimizin refah düzeylerinin artırılmasına katkıda bulunmak amacıyla 36 köy ve 26 mahalle muhtarı olmak üzere toplam 62 muhtar la 03.03.2008 Pazartesi günü saat 10:00 da yapılan toplantıda aşağıdaki konular görüşülmüştür.

1- Akkuş ve köylerinde çiftçilerimize modern tarım yöntemlerini çiftçilerimize eğitim ve uygulamalı olarak gerekli eğitimin verilmesi için Avrupa Birliği ve Ziraat Odası Başkanlığı ile birlikte akkuş ve köyleri çiftçi eğitimi ve danışmanlık merkezi projesi başlatılmıştır.

2- Bu proje kapsamında 3 ay boyunca 15 kadın 45 erkek çiftçimize ziraat fakültesinden gelecek alanında uzman eğitimciler tarafından eğitim verilecektir.

3- Kurs bitiminde 9 ay süre ile bir ziraat mühendisi ve bir veteriner hekim uygulamalı olarak arazide eğitimler verilecektir.

4- Kursa katılmak isteyen çiftçilerimizin başkanlığımızdan temin edecekleri başvuru formları ile başkanlığımıza şahsen müracaat etmeleri gerekmektedir.

5- Kurs bitiminde kursa katılan çiftçilerimize başarı sertifikası verilecektir. Sertifika sahibi olan çiftçilerimiz şahsen de AB projelerine başvurabileceklerdir.

6- Kursiyerlerimizin yemek ve geliş gidiş ücretleri tamamen proje bütçesinden karşılanacaktır.

BASIN BÜLTENİ

2007 yılında Akkuş Ziraat Odasınca hazırlanıp kabul gören AKKUŞ VE KÖYLERİ ÇİFTCİ EĞİTİMİ VE DANIŞMANLIK MERKEZİ PROJESİ 2008 yılı başında uygulamaya Konulmuştur.
Projemizin başladığı 01.01.2008 den 10.06.2008 Salı gününe kadar yapılanları ve Bundan sonra Akkuş Ziraat Odası olarak projenin amaçları doğrultusunda yapacaklarımızı Siz Akkuş çiftçisi ve değerli kamuoyu ile paylaşmak istiyorum.

YAPTIKLARIMIZ

1. Öncelikle Akkuş Ziraat Odamız bünyesinde projemizdeki hedef kitle olan 15 bayan 45 erkek çiftçimizin teorik eğitimlerinin yapılacağı bir eğitim salonu hazırladık.
2.Bu eğitim salonumuzda çiftçilerimizin her türlü ihtiyacını karşılayacak yeme içme ve dinlenme gibi mekânlar sağladık.
3.Projemizde olması gereken ve proje boyunca çiftçilerimize danışmanlık yapacak bir Ziraat mühendisi, bir veteriner hekim için danışmanlık büroları oluşturduk.
4.Proje koordinatörü için çalışma ofisi yaptık.
5.Eğitim salonumuzda ve diğer bürolarımızda ihtiyaç duyulacak her türlü ekipmanı alıp çiftçilerimizle onlara teorik dersler verecek Tokat Ziraat Fakültesinin değişik bölümlerinde görev yapan hocalarımıza salonumuzu ve tüm imkânlarımızı sunduk.
6.Eğitime normalde katılması gereken 60 çiftçimizin yerine yoğun talep üzerine yaklaşık 400 çiftçimize 240 saat teorik ders verdirdik. Bu arada 60 çiftçinin dışında kalan çiftçilerimizin her türlü giderini Ziraat odası olarak biz karşıladık.
7.Kursa katılan ve şartları uygun olan çiftçilerimize ücretsiz olarak ceviz fidanı dağıttık.
8.Çiftçilerimize silajlık mısır tohumu, fasulye tohumu gibi katkılar sağladık.
9.140 M2 bir sera yapıp içersinde Domates, patlıcan, biber, ve Salatalık gibi sebzelerin yetiştirilmesi ile ilgili çalışmalarla çiftçilerimize katkıda bulunduk.
10.Bu gün ise 240 saatlik teorik derslerini alan çiftçilerimizi Tokat iline teknik bir geziye götürüyoruz.

YAPACAKLARIMIZ
1.Bundan sonra proje bitimine kadar danışman Ziraat mühendisimiz ve Veteriner hekimimizin çalışmaları proje bitim tarihine kadar gerek kursa katılan gerekse kursa katılmadığı halde teknik desteğe ihtiyacı olan çiftçilerimizle bire bir devam edecektir.
2.Danışman arkadaşlarımız yapacakları saha çalışmaları ve araştırmalarla çiftçilerimizin gelirlerini artırmak için ne gerekiyorsa onlara tavsiye edecek bizlerde oda yönetimi olarak destekleyeceğiz.
Projemizin birinci ayağı olan bölümüne katılımın ve isteğin çok üst düzeyde olduğunu belirttikten sonra tüm katılımcılarımıza ve diğer çiftçilerimize bol kazançlar diler yeni ve daha ileri projelerde birlikte beraber olma arzularımı belirtir saygılar sunarım.

Başkanlığımızca yürütülmekte olan AB Hibe Destekli Akkuş ve Köyleri Çiftçi Eğitim ve Danışmanlık Merkezi Projemiz ve Başkanlığımızın da ortakçı olduğu Ordu-Giresun Ormancılık Kooperatifler Üst Birliğinin Eğitim konulu projelerinin açılış töreni 17/04/2008 tarihinde Akkuş lu hemşerilerimiz ve Çevre İl ve İlçelerden gelen misafirlerimizin yoğun katılımıyla şenlik havasında gerçekleşti.